Dieppe

Dieppe

Dieppe

Dieppe

Dieppe is een plaats gelegen aan het Kanaal, tussen Frankrijk en Engeland. Ook ligt de stad nabij de monding van de rivier Arques, waardoor de stad zeer belangrijk is met het oog op de handel.

Geschiedenis van Dieppe

De stad Dieppe wordt in de oude geschriften vaak Deppae of Dieppa genoemd. Volgens sommige historici is de naam van de stad afgeleid van het Engelse ‘deep’, of het Scandinavische ‘djupr’, wat beide ‘diep’ betekent. In het jaar 1030 na Christus was Dieppe slechts een klein vissersplaatsje. Toch zou dit plaatsje een belangrijke rol spelen in verschillende oorlogen. Zo is er onder meer in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland veel gevochten om het bezit van dit plaatsje. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde Dieppe het decor voor verschillende gevechten. Op 19 augustus 1942 landden Geallieerde soldaten, voornamelijk Canadezen, bij Dieppe. Zij hadden als doel om de stad al dan niet tijdelijk te veroveren, om zo de gevreesde Duitse luchtmacht, beter bekend als de Luftwaffe in de val te lokken. Deze operatie zou echter uitlopen op een drama. Meer dan 1400 Geallieerde soldaten kwamen tijdens deze militaire operatie om het leven, en 1946 Canadese soldaten werden gevangen genomen. Uiteindelijk werd Dieppe op 1 september 1944 bevrijd door de Geallieerde legers, die enkele maanden daarvoor elders in Normandië aan land waren gekomen.

Dieppe vandaag de dag

Vandaag de dag is er genoeg te zien en te doen in Dieppe. Zo is het kasteel van Dieppe erg interessant om te bezoeken. In dit kasteel is een museum aanwezig, met een grote maritieme collectie. Ook de haven is leuk om te bezoeken. Hier zijn verschillende leuke restaurantjes te vinden, waar u onder meer kunt genieten van de verschillende specialiteiten uit Normandië. Tot slot kunt u ook gerust een middagje doorbrengen in de binnenstad. Dieppe kan gezien worden als een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Haute-Normandie.

Dieppe bezoeken?

Wilt u dit leuke stadje aan het Kanaal zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by