Abdij van Jumièges

Abdij van Jumièges

De abdij van Jumièges

De abdij van Jumièges

De abdij van Jumièges was ooit een prachtige grote Benedictijnse abdij, bij het gelijknamige dorpje in het departement Seine-Maritime. Vandaag de dag is de abdij van Jumièges een ruïne, ware het niet dat deze abdij nog steeds erg indrukwekkend is.

Geschiedenis van de abdij van Jumièges

De abdij van Jumièges werd in het jaar 654 na Christus gebouwd in opdracht van Saint-Philibert de Tournus. De abdij vergaarde al snel nationale bekendheid vanwege het feit dat zij er zo prachtig uit zag. Op 24 mei van het jaar 841 na Christus werd de abdij van Jumièges in brand gestoken en geplunderd door de Noormannen, die de regio teisterden met verwoestingen en plunderingen. Pas in het jaar 1040 werd er begonnen met de wederopbouw van de ooit zo imposante abdij. De wederopbouw nam maar liefst twaalf jaar in beslag, en was in het jaar 1052 eindelijk afgerond. Ongeveer vijf eeuwen later, in het jaar 1562, werd de abdij van Jumièges wederom verwoest, dit maal door de Protestanten. Na de Franse Revolutie werd de abdij en de grond waarop zij staat, verkocht. De nieuwe eigenaar besloot om het klooster uit de 16e eeuw, en de slaapzaal uit de 18e eeuw volledig af te breken. Even leek het er op dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat de abdij van Jumièges niets meer zou zijn dan een herinnering, totdat de familie Lepel-Cointet de restanten van de abdij opkocht. Deze familie zette zich in voor het behoud van de abdij, waardoor zij kon blijven bestaan. Sinds 2007 is de Abdij van Jumièges eigendom van het departement Seine-Maritime en wordt de abdij beschouwd als historisch monument.

De abdij van Jumièges vandaag de dag

Vandaag de dag is de ruïne van de abdij van Jumièges opengesteld voor het grote publiek. Jaarlijks wordt deze bijzondere bezienswaardigheid door duizenden toeristen bezocht. Want hoewel de abdij van Jumièges vandaag de dag grotendeels een ruïne is, maakt dat een bezoekje aan deze mooie locatie absoluut niet minder indrukwekkend. Een bezoekje aan de abdij van Jumièges is absoluut aan te bevelen.

De abdij van Jumièges bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende ruïne zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by

 
Basic Travel Vakantiehuizen