Argentan

Argentan

Argentan

Argentan

Argentan is een van de grotere steden in het departement Orne. De stad is gelegen aan de rivier de Orne en heeft een turbulent verleden.

Geschiedenis van Argentan

Ondanks het feit dat de regio waarin het plaatsje Argentan ligt als in de Gallo-Romeinse tijd betrekkelijk dichtbevolkt moet zijn geweest, verscheen de naam van dit plaatsje pas rond 1025-1026 na Christus in historische stukken. De naam van het plaatsje is afgeleid van de Gallische woorden argentos (zilver) en magos (goud). Al in de middeleeuwen groeide Argentan uit tot een belangrijke plaats, mede dankzij haar gunstige ligging aan de rivier de Orne. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland werd Argentan meerdere malen veroverd door de Engelsen, die dit plaatsje als een van de belangrijkste plaatsen in heel Normandië beschouwden. Later in de geschiedenis groeide Argentan uit tot een belangrijke plaats voor traditionele industrie. Tot aan de Tweede Wereldoorlog maakte het plaatsje een welvarende periode door. Op 5 juni 1944, aan de vooravond van de geallieerde landing in Normandië, werd de stad gebombardeerd door geallieerde bommenwerpers, die als doel hadden om het treinstation te vernietigen. Door de hieropvolgende bombardementen op 6 juni en 7 juni, was de ooit zo mooie stad veranderd in een grote ruïne. Ongeveer twee maanden later, werd er in Argentan en haar nabije omgeving een brute slag uitgevochten tussen het Amerikaanse leger onder leiding van generaal George Patton en de negende Duitse pantserdivisie en de tweede SS Pantserdivisie van de Duitsers. Toen de 80e Amerikaanse infanteriedivisie Argentan in de vroege ochtenduren van 20 augustus bevrijdde, was er nog maar weinig over van de ooit zo prachtige en belangrijke stad.

Argentan vandaag de dag

Vandaag de dag is Argentan weer volledig opgebouwd nadat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest werd. Ondanks de verwoestingen, zijn er in de stad nog meerdere interessante bezienswaardigheden te bewonderen. Zo is bijvoorbeeld de Donjon van Argentan, ooit gebouwd in opdracht van de Engelse koning Henry De tweede, leuk om te bezoeken. Ook de Tour Marguerite, de enige middeleeuwse toren in Argentan die de tand des tijds heeft doorstaan, is een bezoekje waard. Vergeet tijdens uw bezoek vooral niet om te genieten van de leuke binnenstad, met haar winkeltjes en restaurantjes. En vergeet vooral de prachtige, grote kerk in de binnenstad niet. Argentan is niet alleen een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in het departement Orne, maar ook wanneer u wilt genieten van de rest van Normandië zit u hier goed!

Argentan bezoeken?

Wilt u dit plaatsje met haar turbulente geschiedenis zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by