Memorial van Montormel

Memorial van Montormel

Memorial van Montormel

Memorial van Montormel

Het memorial van Montormel is een gedenkteken en een museum, gelegen bij het plaatsje Mont-Ormel. Hier vond de laatste slag in Normandië plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis van het Memorial van Montormel

Toen de Geallieerden op 6 juni 1944 landden op de stranden in Normandië, hadden zij onder meer als doel om de stad Caen zo snel mogelijk te veroveren. De weerstand van de Duitse bezetters was echter zo groot dat dit met veel moeite gepaard ging. Omdat de verovering van Caen niet zo voorspoedig verliep als vooraf gehoopt, veroverden de Geallieerden het schiereiland Cotentin, met de belangrijke havenplaats Cherbourg, vandaag de dag beter bekend als Cherbourg-Octeville. De Duitse troepen trokken zich terug van het schiereiland, en later slaagden de Geallieerden er ook in om de stad Caen te veroveren. Zo slaagden de Geallieerden er in om de Duitse troepen terug te dringen naar het zuidelijke deel van Normandië. Toen de Geallieerden een omtrekkende beweging maakten, en op 12 augustus 1944 de stad Alençon bevrijdden, werden de Duitsers als ratten in de val gedreven. De Geallieerde troepen hadden de Duitse concentratie aan troepen inmiddels grotendeels omsingeld. Veel Duitse troepen probeerden nog te vluchten, door een smal strookje land dat nog niet door de Geallieerden was veroverd. Dit staat ook wel bekend als de Zak van Falaise. Het was bij het Memorial van Montormel dat de laatste vluchtroute van de Duitsers werd afgesneden. Op de heuvel waar het Memorial van Montormel ligt, werd de Zak van Falaise definitief gesloten, zodat de Duitse troepen zich gedwongen over moesten geven. Het Memorial van Montormel werd in het jaar 1965 gebouwd op deze heuvel, ter ere van de twintigste verjaardag van deze gebeurtenis. In 1994 werd hier het bijhorende museum gebouwd, ter ere van de vijftigste verjaardag.

Memorial van Montormel vandaag de dag

Vandaag de dag is het Memorial van Montormel een interessant museum om te bezoeken. Hier kunt u veel informatie opdoen over de zogenaamde Zak van Falaise en hoe deze tot stand is gekomen. Dit interessante museum is absoluut de moeite waard om te bezoeken, omdat dit museum een indrukwekkende inzage biedt in de strijd van 1944. Dit mooie museum is dagelijks geopend en is interessant voor jong en oud. Ook het bijhorende monument is erg indrukwekkend. Bij mooi weer heeft u vanaf deze heuvel uitzicht over de vlakte waar ooit de laatste officiële strijd in Normandië heeft plaatsgevonden. Dit museum en het bijhorende memorial is een absolute aanrader voor diegenen die zich interesseren in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Normandië.

Memorial van Montormel bezoeken?

Wilt u het memorial van Montormel zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by