Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Église is een dorpje gelegen in het departement Manche, met ongeveer 2000 inwoners. Sainte-Mère-Église is vooral bekend vanwege haar bijzondere kerktoren, waar een beeld van een Amerikaanse parachutist aan hangt.

Geschiedenis van Sainte-Mère-Église

De geschiedenis van dit dorpje is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Sainte-Mère-Église was een van de belangrijkste dorpjes tijdens de geallieerde invasie van Normandië, op 6 juni 1944. Dit kwam voornamelijk doordat het dorpje midden op de weg lag die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de soldaten op Utah Beach. Het was daarom van groot belang dat dit dorpje zo spoedig mogelijk bevrijd zou worden, zodat een mogelijke Duitse tegenaanval tegen zou kunnen worden gehouden. De nacht voor D-Day werden er geallieerde paratroepers gedropt boven het dorpje. Door een fout werden de geallieerde parachutisten echter recht boven het dorpje gedropt. Hierdoor waren zij een makkelijk doelwit voor de inmiddels gealarmeerde Duitse soldaten. Vele geallieerde parachutisten werden dan ook doodgeschoten voordat zij ook maar een voet op de grond konden zetten. De parachutist John Steele landde erg ongelukkig. Hij kwam met zijn parachute vast te zitten aan de klokkentoren van de kerk van Sainte-Mère-Église, aan het centrale plein. Ook hij werd opgemerkt door de Duitse soldaten, die hem in zijn voet schoten. Hij hing meer dan twee uur bewegingsloos in de kerktoren en deed alsof hij dood was. Uiteindelijk werd hij toch gevangen genomen. Later, toen de Amerikaanse troepen van het 505e parachuteregiment het dorp bestormden en bevrijdden, werd John Steele bevrijd. Na de oorlog ontving hij meerdere onderscheidingen voor zijn getoonde moed. Ter nagedachtenis aan de bevrijding van het dorpje, hangt er tot op de dag van vandaag een beeld van een parachutist aan de klokkentoren.

Sainte-Mère-Église vandaag de dag

Vandaag de dag zijn er in het dorpje nog vele sporen te vinden die doen herinneren aan de geallieerde invasie, en de bevrijding van Normandië. Allereerst is er natuurlijk het beroemde beeld van de parachutist aan de klokkentoren. Ook is in Sainte-Mère-Église het Airborne Museum te vinden, gewijd aan de geallieerde landing in Normandië. Dit is een erg interessant museum, met tal van originele wapens en uitrustingen. Hier kunt u zelfs een originele Shermantank, en een hangglider bewonderen. Een bezoekje aan het dorpje Sainte-Mère-Église is van harte aan te bevelen voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Vakantiehuizen in de nabije omgeving

Wilt u dit mooie dorpje met haar indrukwekkende geschiedenis zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor alle vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by

 
Basic Travel Vakantiehuizen