Saint-Lô

Saint-Lô

Saint-Lô

Saint-Lô

Saint-Lô is de hoofdstad van het departement Manche. De stad ligt aan de rivier Vire, en heeft enorm geleden onder de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis van Saint-Lô

De oorspronkelijke naam van Saint-Lô was Briovère, wat in het Gallisch zoiets betekend als: ‘brug over de rivier Vire’. De stad is ontstaan uit een versterkte plaats van de Galliërs. In de negende eeuw na Christus liet Charlemagne nieuwe verdedigingswerken bouwen. De stad was namelijk strategisch gelegen, bij een knooppunt van enkele belangrijke wegen. Ondanks de vele verdedigingswerken, werd Saint-Lô in het jaar 890 na Christus geplunderd door de Vikingen. Enkele eeuwen later was Saint-Lô weer volledig hersteld en was de stad uitgegroeid tot de op twee na grootste stad in Normandië. Enkel Rouen en Caen waren groter. De stad heeft zwaar geleden onder de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Zo werd de stad onder meer geplunderd door de Engelsen en kreeg de stad ook nog eens te maken met de Pest. Ook gedurende de Godsdienstoorlogen kreeg de stad te maken met ellende en vernielingen en hier zou het niet bij blijven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Saint-Lô van groot belang voor zowel de Geallieerden als de Duitsers, omdat de stad zeer strategisch gelegen was. Hierdoor was de stad het middelpunt van zware gevechten en bombardementen. Toen de Geallieerden Saint-Lô eindelijk hadden bevrijd, was de stad nagenoeg volledig verwoest. De Ierse schrijver en dichter noemde Saint-Lô dan ook ‘de hoofdstad van de ruïnes’.

Saint-Lô vandaag de dag

Vandaag de dag is Saint-Lô gelukkig weer helemaal opgebouwd. Hoewel de stad door alle vernietigingen een groot deel van haar oorspronkelijke sfeer en charme heeft verloren, is deze stad toch erg leuk om te bezoeken. Met haar mooie pleinen, winkeltjes, restaurants én monumenten ten nagedachtenis aan de verschrikkelijke verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, is Saint-Lô desondanks een mooie stad om te bezoeken. Ook is de stad een prima uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in Normandië en zijn de invasiestranden en andere bezienswaardigheden die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog goed bereikbaar.

Saint-Lô bezoeken?

Wilt u deze bijzondere stad zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by

 
Basic Travel Vakantiehuizen