Cherbourg-Octeville

Cherbourg-Octeville

Steden en dorpen in Normandië

Cherbourg-Octeville

Cherbourg-Octeville is een stad gelegen in het uiteinde van het departement Manche. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er zwaar om de stad gevochten, omdat deze niet alleen strategisch gelegen was, maar ook omdat deze stad over een zeehaven beschikte.

Geschiedenis van Cherbourg-Octeville

Het schiereiland Cotentin, waar Cherbourg-Octeville gelegen is, heeft door de eeuwen heen veel geweld meegemaakt. In de negende eeuw na Christus waren het eerst de Vikingen, die dit gebied veroverden. De Vikingen schatten de strategische ligging van Cherbourg-Octeville al goed in. Dit blijkt wel uit het feit dat het de Vikingen waren die een haven bouwden bij deze stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gevochten om Cherbourg-Octeville. Het was voor de Geallieerden van groot belang dat zij, na de landing in Normandië, een zeehaven in hun bezit zouden krijgen. Zo konden de troepen gemakkelijk bevoorraad worden. Vanwege de ligging van Cherbourg-Octeville en de aanwezigheid van grote wegen van en naar deze stad, was het voor de Geallieerde opperbevelhebbers al snel duidelijk dat Cherbourg koste wat kost veroverd moest worden. Wanneer de Geallieerden er in zouden slagen om deze haven te veroveren, zou de Geallieerde opmars door Europa vereenvoudigd worden doordat de aanvoer van zwaar materieel mogelijk zou zijn. Op 30 juni 1944, 24 dagen na D-Day, slaagden de Amerikanen er in om Cherbourg te veroveren op de Duitsers. Eind 1999 vond er een referendum plaats onder de bewoners van Octeville, een stadje dat door de eeuwen heen aan de grotere plaats Cherbourg was aangegroeid. Het referendum ging om de vraag of Cherbourg en Octeville samengevoegd zouden moeten worden. De inwoners van Octeville stemden voor aansluiting bij Cherbourg, waardoor deze stad vanaf dat moment als Cherbourg-Octeville bekend staat.

Cherbourg-Octeville vandaag de dag

Vandaag de dag is Cherbourg-Octeville een leuke plaats om te bezoeken. Zo zijn er meerdere leuke bezienswaardigheden in en nabij de stad te vinden, zoals bijvoorbeeld het Cite de la Mer, een museum over de zee. Een andere interessante bezienswaardigheid is het museum T. henry, dat over een collectie van maar liefst 300 schilderijen beschikt, van onder meer Franse, Italiaanse en Nederlandse schilders. In de binnenstad van Cherbourg-Octeville zijn talloze winkels en restaurants te vinden. Ook hier kunt u gerust een middagje doorbrengen. Cherbourg-Octeville is een mooie uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie op het schiereiland Cotentin.

Cherbourg-Octeville bezoeken?

Wilt u deze mooie havenstad zelf verkennen? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by