Les Andelys

Les Andelys

Les Andelys

Les Andelys

Les Andelys is een leuk plaatsje, gelegen aan de rivier Seine, in het departement Eure, in een streek die men de Vexin noemt. Dit plaatsje staat bekend als een van de leukste plaatsjes in de Eure.

Geschiedenis van Les Andelys

Het plaatsje Les Andelys is ontstaan uit de samensmelting van twee kleinere plaatsjes, Grand-Andely en Petit-Andely. Waar Grand-Andely oorspronkelijk is ontstaan op de plek van een klooster uit de zesde eeuw na Christus, ontstond het kleinere plaatsje Petit-Andely enkele jaren later, aan de rechteroever van de rivier Seine. Na enkele eeuwen groeiden beide plaatsjes aan elkaar, en kwamen zij samen onder de naam Les Andelys. Het kasteel Gaillard, dat bij het plaatsje Les Andelys gelegen is, heeft een voorname rol gespeeld in de geschiedenis van dit plaatsje. Dit ooit zo imposante kasteel was in het jaar 1196 na Christus gebouwd door de Engelse koning Richard Leeuwenhart, die tevens hertog van Normandië was. De Franse koning Filip Augustus was zijn grote rivaal. Om hem dwars te zitten, liet koning Leeuwenhart het kasteel Gaillard bouwen, zodat de Fransen de doorgangsweg naar Rouen via de Seine niet meer konden gebruiken. De bouw van dit kasteel was al na één jaar afgerond, wat de Franse koning Filip Augustus belette om tijdig in te grijpen. Aanvankelijk voelde koning Filip er maar weinig voor om het kasteel te proberen te veroveren, omdat het kasteel onwankelbaar leek. Toch werd het kasteel aan het einde van het jaar 1203 na Christus belegerd door de Fransen, die het kasteel en het plaatsje Les Andelys in februari 1204 wisten te veroveren.

Les Andelys vandaag de dag

Vandaag de dag is het plaatsje Les Andelys erg leuk om te bezoeken. Dit komt mede doordat het plaatsje haar oorspronkelijke sfeer door de eeuwen heen heeft weten te behouden. Behalve het kasteel Gaillard, zijn er nog enkele leuke bezienswaardigheden om te bezoeken, zoals de Église Saint-Sauveur, en de Église Notre-Dame. Een bezoek aan Les Andelys is absoluut de moeite waard, hier kunt u gerust een leuke dag doorbrengen.

Les Andelys bezoeken

Wilt u dit leuke plaatsje en haar kasteel zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabij omgeving.

Filter by