Évreux

Évreux

Évreux

Évreux

Évreux is de hoofdstad van het departement Eure. Na Le Havre en Rouen is Évreux de grootste stad in Haute-Normandie. De stad beschikt over een rijke historie, die teruggaat tot aan de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk.

Geschiedenis van Évreux

De stad Évreux dankt haar naam aan een Gallische stam die beter bekend stond als de Eburovici, die in dit gebied leefden. In de eerste eeuw na Christus nam het plaatsje zijn Romeinse naam aan:Mediolanum Aulercorum. Door de eeuwen heen is het plaatsje meerdere malen geplunderd. De eerste plundering van de stad die we vandaag de dag kennen als Évreux, vond plaats in het jaar 275 na Christus, toen enkele Germaanse stammen hier flink huishielden. Deze plundering vormde de aanleiding voor de bouw van grote stadsmuren, ter verdediging van de stad tegen aanvallen van buitenaf. Ondanks de aanwezigheid van deze stadsmuren, werd de stad in de vijfde eeuw na Christus wederom geplunderd en volledig verwoest, dit maal door de Vandalen. Hier zou het niet bij blijven. Zo werd de stad in de tiende eeuw na Christus wederom verwoest, dit maal door de Noormannen. Ook kreeg Évreux te maken met de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Vanwege haar strategische ligging was de stad een speelbal in de strijd tussen Engeland en Frankrijk, met alle gevolgen van dien. Aan het begin van de zestiende eeuw na Christus werd de stad Évreux weer grotendeels opgeknapt en verfraaid, in opdracht van de Franse koning Louis XI. Ondanks de grote schade door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, kon Évreux toch nog uitgroeien tot de prachtige stad zoals deze vandaag de dag bekend staat.

Évreux vandaag de dag

Vandaag de dag is Évreux een van de grootste en mooiste plaatsen in Normandië. In de oude binnenstad vindt u talloze leuke winkeltjes en restaurants. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Évreux is haar kathedraal, de Notre-Dame van Évreux. Vanwege haar gunstige ligging ten opzichte van vele leuke bezienswaardigheden in Normandië, geldt Évreux als een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke en veelzijdige vakantie in deze regio.

Évreux bezoeken?

Wilt u deze mooie stad zelf verkennen? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by