Bernay

Bernay

Bernay

Bernay

Bernay is een mooi oud plaatsje gelegen bij de rivier Charentonne, in het departement Eure. In tegenstelling tot vele andere plaatsjes in de omgeving, is Bernay ontsnapt aan de vernielingen door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis van Bernay

Het gebied rondom het plaatsje Bernay is vrij moerassig te noemen. Dit is geen verrassing, omdat de rivier Charentonne in dit gebied enkele vertakkingen heeft. Ergens tussen het jaar 996 na Christus en 1008 na Christus schonk de Engelse koning Richard II dit gebied aan zijn vrouw, Judith. Zij gaf meteen opdracht tot de bouw van een Benedictijnse abdij. De monniken die in de abdij gingen wonen maakten gebruik van de riviertjes in het gebied, door hier onder meer molens en kleine visserijen aan te leggen. Hierdoor ontstond er al snel een klein dorpje, dat de naam Bernay kreeg. Het stadje werd omstreeks de dertiende eeuw na Christus bekend vanwege haar stofindustrie. De abdij groeide uit tot een waar pelgrimsoord voor pelgrims vanuit heel Frankrijk. In de negentiende eeuw werd het wegennet rondom Bernay uitgebreid, waardoor de het stadje nog verder kon groeien. Waar steden in de omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog deels verwoest werden door bombardementen, bleef Bernay een dergelijk lot bespaard. Ondanks dat de Duitsers in en rondom dit plaatsje gelegerd zaten en het plaatsje op de nominatie stond om gebombardeerd te worden, bleef Bernay naar verluidt dankzij de dikke bewolking in de betreffende nacht van een vernietigend bombardement bespaard.

Bernay vandaag de dag

Vandaag de dag is Bernay een van de mooist bewaard gebleven plaatsjes in het departement Eure en in Normandië zelf. Doordat Bernay niet, zoals veel andere steden in de omgeving gebombardeerd is, heeft haar historische stadscentrum de tand des tijds goed weten te doorstaan. Hier vindt u dan ook een veelvoud aan mooie winkeltjes en restaurants. Hier kunt u dan ook gerust uren doorbrengen. Bernay behoort met recht tot een van de mooiste plaatsjes in Normandië en is dan ook absoluut een bezoekje waard.

Bernay bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor de leukste vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by