Abdij van Mortemer

Abdij van Mortemer

Abdij van Mortemer

Abdij van Mortemer

De abdij van Mortemer is een oude Cisterciënzer abdij, gelegen tussen de plaatsjes Lyons-la-Forêt en Lisors, in het departement Eure. Hoewel de daadwerkelijke abdij van Mortemer is vervallen tot een grote ruïne, is deze locatie zeer interessant om te bezoeken.

Geschiedenis van de abdij van Mortemer

De abdij van Mortemer werd in het jaar 1134 na Christus gesticht door de Engelse koning Hendrik I. Al snel nadat de bouw van de abdij was afgerond, werd de abdij betrokken door vijftig monniken, die de keuze maakten om hier te gaan wonen. De monniken leefden vrijwel totaal geïsoleerd van de buitenwereld, op het grote stuk grond waar de abdij van Mortemer zich op bevond. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor deze prachtige abdij en haar bewoners, tot aan de Franse Revolutie. Ten tijde van de Franse Revolutie waren er nog maar vier monniken over van de in totaal vijftig monniken die ooit de abdij van Mortemer hadden betrokken. Deze vier monniken hadden de zware taak om het verval van de abdij tegen te gaan. Tijdens de Franse Revolutie werden de vier monniken echter aangevallen, om vervolgens vermoord te worden in de kelder onder de abdij. Nu er geen monniken meer over waren om de abdij te bewonen, werd de abdij van Mortemer verkocht aan een particulier. De abdij van Mortemer zou uiteindelijk meerdere malen doorverkocht worden, waarbij enkelen besloten om delen van de abdij af te breken, om zo de verkregen bouwmaterialen te kunnen verkopen. Het leek een triest einde te worden van de ooit zo indrukwekkende abdij van Mortemer. In het jaar 1985 kwam de ruïne van de abdij en de grond waarop zij licht in handen van de een vereniging die zich inzette voor het behoud van de restanten van deze abdij. Dankzij deze vereniging werd het terrein enigszins opgeknapt, zodat de ruïnes van Mortemer opengesteld konden worden voor het grote publiek.

De abdij van Mortemer vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Mortemer opengesteld voor bezoekers. Hoewel de ooit zo grote abdij vandaag de dag is vervallen tot een ruïne, neemt dit niet weg dat deze locatie erg indrukwekkend is om te bezoeken. Bovendien is er bij de ruïne van de abdij van Mortemer een museum te vinden, dat haar bezoekers inzage geeft in het leven van de monniken die ooit in deze abdij hebben gewoond. Erg interessant! Een bezoekje aan deze bijzondere locatie is dan ook absoluut de moeite waard.

De abdij van Mortemer bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by