Lisieux

Lisieux

Lisieux

Lisieux

Lisieux is een stad gelegen aan de rivier Touques, in het departement Calvados. De basiliek van Sainte Thérèse, die zich in deze stad bevindt, is een belangrijk katholiek bedevaartsoord.

Geschiedenis van Lisieux

De geschiedenis van Lisieux gaat terug tot aan de Gallo-Romeinse tijd, toen het stadje bekend stond onder de naam Noviomagus, of Noviomagus Lexoviorum. De naam van het stadje was afgeleid van de Gallische stam Lexovii, die in deze regio leefden. Evenals veel andere steden in Normandië, heeft ook Lisieux een gewelddadig verleden. Zo werd de stad in de derde eeuw na Christus bezet door de Saksen. Later, in de tiende eeuw na Christus, werd de stad geplunderd door de troepen van Rollo, de eerste hertog van Normandië. In de twaalfde eeuw na Christus werd de stad volledig in de brand gestoken door Bretonse troepen. Ook tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk werd Lisieux geplunderd, dit maal door de Engelsen. Alsof dit nog niet genoeg was, werd een groot deel van de oude stad van Lisieux verwoest door verschillende bombardementen op 6 juni 1944, ten tijde van de Geallieerde invasie van Normandië. Op 23 augustus 1944 werd Lisieux, na zware gevechten, bevrijd door de Geallieerde troepen. Ondanks de vele vernietigingen door de eeuwen heen, bleef de basiliek Sainte Thérèse bestaan.

Lisieux vandaag de dag

Vandaag de dag is Lisieux een erg leuke stad om te bezoeken. Met name de basiliek van Sainte Thérèse is bijzonder indrukwekkend en moet u echt eens gezien hebben. In de binnenstad van Lisieux zijn verschillende leuke winkeltjes en restaurants te vinden, waardoor u hier gerust een middag door kunt brengen. Lisieux is dan ook een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Calvados. Ook kunt u vanuit deze leuke stad gemakkelijk de vele bezienswaardigheden gelegen in de overige departementen van Normandië bezoeken. Een bezoekje aan Lisieux is ten zeerste aan te bevelen.

Lisieux bezoeken?

Wilt u dit leuke stadje zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by

 
Basic Travel Vakantiehuizen