Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc is een locatie op een hoge klip, gelegen tussen de stranden Omaha Beach en Utah Beach. Deze locatie ligt vlakbij het plaatsje Saint-Pierre-du-Mont, in het departement Calvados. Pointe du Hoc is wereldberoemd vanwege het feit dat hier op 6 juni 1944 het tweede Ranger bataljon van de Verenigde Staten landde, als onderdeel van de geallieerde invasie van Normandië.

Geschiedenis van Pointe du Hoc

Al dagen voordat de geallieerde landing in Normandië daadwerkelijk plaats zou vinden, werd deze klip al zwaar gebombardeerd door de geallieerde kruisers. Bovenop de klip stonden namelijk zes grote kanonnen, waarmee de invasiestranden Omaha Beach en Utah Beach beschoten konden worden. Het was voor het slagen van de landing in Normandië van groot belang dat deze kanonnen werden vernietigd voordat de daadwerkelijke landing plaats zou vinden. Door de vele granaatinslagen was Pointe du Hoc veranderd in een groot maanlandschap. Op 6 juni 1944, om 7 uur in de ochtend, beklommen de soldaten van het tweede Ranger bataljon de 30 meter hoge kliffen. Zij slaagden er in om de Duitse soldaten te overmeesteren, en de strategisch belangrijke positie in te nemen. Ook slaagden zij er in om meerdere Duitse tegenaanvallen af te slaan. Dankzij de inzet van deze moedige soldaten konden de Duitsers geen gebruik meer maken van deze belangrijke strategische positie om zo vanaf deze klip Omaha Beach en Utah Beach te beschieten.

Pointe du Hoc vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de gevolgen van de beschietingen door de geallieerde kruisers nog goed zichtbaar. Over de gehele locatie zijn de vele diepe kraters nog steeds zichtbaar. De locatie zelf is gratis opengesteld voor het grote publiek. Er zijn verschillende paden aangelegd via welke de locatie verkent kan worden. Ook zijn er nog vele bunkers te bezichtigen. Ook is er een gedenkteken opgericht, en is er een museum te bezoeken. Een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie is absoluut de moeite waard.

Pointe du Hoc bezoeken

Wilt u deze interessante locatie zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by