Omaha Beach

Omaha Beach

Omaha Beach

Omaha Beach

Omaha Beach was een van de vijf landingzones van de Geallieerde troepen tijdens de invasie van Normandië op 6 juni 1944. Dit strand is ongeveer vijf kilometer lang en strekt zich uit van het plaatsje Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer, in het departement Calvados.

Geschiedenis van Omaha Beach

Tot aan die ene dag, misschien wel de meest belangrijke dag in de Tweede Wereldoorlog, was het strand tussen de dorpjes Sainte-Honorine en Vierville-sur-Mer een strand zoals alle andere stranden. Een strand waar jong en oud tijdens de warme zomerdagen ongetwijfeld heerlijk hebben genoten. Dit alles veranderde op die ene bewuste dag. Op 6 juni 1944 landden de Geallieerde troepen op dit strand, dat door de geallieerde legerleiding de codenaam Omaha Beach had gekregen. De landing van de geallieerde troepen in Normandië, een operatie die beter bekend staat als Operation Overlord, had als doel om een nieuw front te openen via welke de Duitse bezetters konden worden bestreden. De landing vond plaats op in totaal vijf verschillende invasiestranden. Naast Omaha Beach waren dit Utah, Gold, Juno en Sword. De Duitse bezetters hadden zich echter voorbereid op een geallieerde invasie. De aanwezigheid van landmijnen en versterkte bunkers met zware machinegeweren zorgden ervoor dat de geallieerden zeer zware verliezen leden. Volgens historische bronnen kwamen in de eerste achttien uur van de invasie tussen de 3000 en 5000 soldaten om het leven op Omaha Beach, dat daarmee het invasiestrand was waarop de geallieerden de meeste verliezen leden. Ondanks het bloedbad op Omaha Beach, slaagden de geallieerden er toch in om de Duitse stellingen te veroveren.

Omaha Beach vandaag de dag

Vandaag de dag zijn er op en rondom Omaha Beach nog veel sporen te vinden van de slag die hier op 6 juni 1944 heeft plaatsgevonden. Op het strand is een monument te vinden ter nagedachtenis aan de vele soldaten die hier het leven lieten. In de duinen zijn nog overblijfselen van Duitse bunkers te vinden, en op enkele kilometers van het strand bevindt zich het Normandy American Cemetery Memorial, een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan alle Amerikaanse soldaten die tijdens de slag om Normandië het leven lieten. Een bezoek aan het strand Omaha Beach zal een diepe indruk op u maken.

Vakantiehuizen in de nabije omgeving

Wilt u dit bijzondere strand en de monumenten in de nabije omgeving zelf bezoeken? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by