Het tapijt van Bayeux

Het tapijt van Bayeux

tapijt van Bayeux

Tapijt van Bayeux

Het tapijt van Bayeux is een wereldberoemd tapijt van maar liefst zeventig meter lang en vijftig centimeter hoog. Op dit indrukwekkende borduursel is de slag bij Hastings in 1066 uitgebeeld.

Geschiedenis van het tapijt van Bayeux

Volgens verschillende onderzoekers is het tapijt van Bayeux vervaardigd in het jaar 1068 na Christus, twee jaar na de slag bij Hastings. Dit tapijt is eigenlijk net een groot stripverhaal. het is van linnen en geborduurd met gekleurde wol. Volgens een legende is het tapijt ooit vervaardigd door niemand minder dan koningin Mathilde. Samen met haar hofdames zou zij dit indrukwekkende tapijt hebben gemaakt. Verschillende onderzoekers concluderen echter dat dit niet erg waarschijnlijk is. Een van de beroemdste scènes op het tapijt, is de scène waarin koning Harold geveld wordt door een pijl in zijn oog. Ook is er een komeet te zien op het tapijt. Men gaat er van uit dat dit een beeltenis is van een komeet met de naam Halley en dat het hier om de oudste bekende waarneming van een komeet in Europa zou gaan. Het tapijt van Bayeux maakt al eeuwen onderdeel uit van de kathedraal van Bayeux en heeft al vele gevaren doorstaan. Zo werd het tapijt in de twaalfde eeuw na Christus meerdere malen bijna verwoest door verschillende branden. Tijdens de Honderdjarige Oorlog doorstond het tapijt een periode van vernielingen en plunderingen. Het tapijt van Bayeux ontsnapte echter aan de vernietigingen van de Tweede Wereldoorlog, doordat het veilig werd bewaard in het kasteel van Sourches, in het departement Sarthe.

Het tapijt van Bayeux vandaag de dag

Vandaag de dag is het tapijt van Bayeux te bewonderen in een speciaal voor het tapijt ingerichte gang, in het Centre Guillaime le Conquérant in Bayeux. Jaarlijks wordt het tapijt van Bayeux door vele toeristen bewonderd. Dit tapijt moet u echt minimaal eens in uw leven gezien hebben. Een uitstapje naar Bayeux om dit bijzondere tapijt te bezichtigen is dan ook absoluut de moeite waard.

Het tapijt van Bayeux bezoeken?

Wilt u dit bijzondere tapijt zelf bezichtigen? Kijk dan op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by