Amerikaanse begraafplaats in Normandië

Amerikaanse begraafplaats in Normandië

Amerikaanse begraafplaats in Normandië

Amerikaanse begraafplaats in Normandië

De Amerikaanse begraafplaats in Normandië is de officiële begraafplaats van de Amerikaanse soldaten die tijdens de Slag om Normandië in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Deze grote, indrukwekkende begraafplaats ligt bij het dorpje Colleville-sur-Mer, vlakbij Omaha Beach. Op deze begraafplaats liggen 9386 Amerikaanse soldaten begraven.

Geschiedenis van de Amerikaanse begraafplaats in Normandië

Op 6 juni 1944 landden de Geallieerde troepen in Normandië, om zo Europa te bevrijden van de bezetting door de Duitsers. De Slag om Normandië zou uiteindelijk een keerpunt betekenen in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de gevechten kwamen vele Geallieerde soldaten om het leven. Op 8 juni 1944 werd er door het Amerikaanse 1e leger een tijdelijke begraafplaats gesticht in het dorpje St. Laurent. Vanwege de vele soldaten die door de gevechten met de Duitsers om het leven waren gekomen, was het noodzakelijk om een tijdelijke begraafplaats in te richten. Deze tijdelijke begraafplaats was destijds de eerste Amerikaanse begraafplaats in Europa. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd het besluit genomen om, ter ere van de gesneuvelden, een volwaardige begraafplaats op te richten. Frankrijk schonk een terrein bij het plaatsje Colleville-sur-Mer aan de Amerikanen, waar de huidige begraafplaats werd ingericht. Naast de vele graven, werd er ook een gedenkteken en een kleine kapel gebouwd ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten. De begraafplaats werd bekend bij het grote publiek doordat hier enkele scènes uit de bekende oorlogsfilm Saving Private Ryan zijn opgenomen.

De Amerikaanse begraafplaats in Normandië vandaag de dag

Vandaag de dag is de Amerikaanse begraafplaats in Normandië opengesteld voor alle geïnteresseerden. De begraafplaats is dagelijks geopend van negen uur ´s ochtends tot vijf uur ´s middags. In het bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over de soldaten die hier liggen begraven. Ook worden hier films afgespeeld, zodat de bezoekers een idee kunnen krijgen van wat deze soldaten hebben meegemaakt. De Amerikaanse begraafplaats in Normandië is zeer indrukwekkend. Een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie zal u zich nog lang kunnen herinneren.

De Amerikaanse begraafplaats in Normandië bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende begraafplaats zelf bezoeken? Kijk op de onderstaande kaart voor vakantiehuizen in de nabije omgeving.

Filter by